Gonartroza (primară/secundară)


Gonartroza

(primară/secundară)
Artroza este un tip de artrită degenerativă care apare cel mai frecvent la persoanele de peste 50 de ani. Dar poate fi identificată și la persoanele mai tinere, secundară unei afecțiuni preexistente, cu traumatism sau fractură.
 
În gonartroză, cartilajul articulației se degradează în timp, până la dispariția lui. Fapt care duce la îngustarea spațiului dintre oase, având consecința majoră frecarea directă os pe os.
 
Artroza se dezvoltă lent, pe parcursul anilor, iar durerea provocată se agravează în timp.

Gonartroza

Cauze:

– înaintarea în vârstă

– primară – fără o cauză anume

– istoric de traumatisme, rupturi meniscale sau de ligamente

– istoric familial

– afecțiuni reumatice (poliartrită)

– obezitate

Simptomatologie:

– dureri la nivelul genunchiului, cu posibilă iradiere în gambă

– înțepenirea matinală sau generală, după un repaus prelungit

– mers îngreunat din cauza rigidității articulației

– atrofie musculară la nivelul grupelor de mușchi care permit mobilitatea articulației

Vizita la medic:

La consultație medicul discută cu pacientul simptomele și istoricul apariției bolii, efectuează un examen fizic și dacă este necesar va solicita efectuarea unei radiografii.

Radiografia unui genunchi artrozic poate arată o îngustare a spațiului articular, modificări ale osului, precum și formarea de osteofite (imaginea din dreapta).

Dacă durerea dumneavoastră cauzată de artrită duce la îngreunarea reală în mișcare și nu este ameliorată cu un tratament non-chirurgical, medicul ortoped poate recomanda intervenția chirurgicală.
 
Deși există o perioadă de recuperare post-operator, în cele mai multe cazuri intervenția chirurgicală ameliorează durerea și face posibilă efectuarea activităților zilnice mult mai ușor.

Dacă aveți unul din simptomele descrise mai sus, programați-vă la o consultație ortopedică pentru stabilirea unui diagnostic corect.