Ruptura de coafă de rotatori


Ruptura de coafă de rotatori

Ruptura de coafă de rotatori este principala cauză a durerii și a impotenței funcționale de la nivelul umărului. În 2008, în SUA, circa 2 milioane de oameni s-au adresat medicului din cauza leziunii coafei rotatorilor.

Odată ce s-a produs o leziune la nivelul coafei rotatorilor, în timp va duce la slăbirea umărului, motiv pentru care activitățile de zi cu zi cum ar fi pieptănatul părului sau îmbrăcatul devin aproape imposibil de făcut.

Coafa rotatorilor este formată dintr-un grup de mușchi (supraspinos, infraspinos, subscapular și rotund mic) și tendoanele acestora, care se atașează de humerus, permițând astfel mișcarea de ridicare și rotire a brațului.

Ruptura poate fi parțială (cu leziune parțială a unui tendon) sau totală (când este ruptă complet inserția pe humerus a unuia sau mai multor tendoane).



Cauze:

Există 2 cauze principale:

– traumatică (în luxații de umăr, convulsii, traumatisme prin cădere)

– degenerativă (de tip uzură, odată cu înaintarea în vârstă)

Există anumiți factori de risc care contribuie la leziunile degenerative a coafei rotatorilor, și anume la sportivii care fac aceleași mișcări în timp (baseball, tenis de câmp, canotaj, sau haltere).

Odată cu înaintarea în vârstă pe suprafața inferioară a acromionului se formează osteofiți. Astfel la mișcarea de ridicare a brațului se produce frecarea tendoanelor mușchilor supra și infraspinos, iritarea și ulterior ruptura acestora.

Simptomatologie:

– dureri în repaus și în timpul nopții, mai ales dacă se doarme pe umărul afectat

– dureri la ridicarea sau coborârea brațului, mișcări specifice

– crepitații sau pocnituri la nivelul umărului la mobilizarea umărului în anumite poziții

Vizita la medic:

În timpul primei vizite, medicul investighează simptomele și istoricul medical. În timpul examenului fizic, medicul verifică toate structurile umărului, printr-un examen fizic complet, mobilizează umărul în toate direcțiile de mișcare și testează de asemenea puterea brațului.

De obicei o radiografie simplă a umărului nu este suficientă pentru stabilirea diagosticului, deoarece părțile moi nu se vizualizează pe o astfel de investigație. Pentru definitivarea diagnosticului și stabilirii vechimii leziunii este necesară efectuarea unui examen RMN.

Dacă aveți unul din simptomele descrise mai sus, programați-vă la o consultație ortopedică pentru stabilirea unui diagnostic corect.