Eșecul în reconstrucțiile de ligament încrucișat anterior (LIA)

recosntructia de revizie a ligamentului incrucisat anterior

Eșecul în reconstrucțiile de ligament încrucișat anterior (LIA)

Reconstrucțiile de ligament încrucișat anteriror (LIA) sunt printre cele mai frecvente și importante intervenții chirurgicale efectuate în ortopedie. Deși reconstrucțiile ligamentare, în general, sunt considerate intervenții chirurgicale reușite, cu rezultate favorabile, pot exista și eșecuri de până la 10-15% din cazuri.

Din nefericire, rata de reușită a reconstrucților LIA de revizie este mai mică decât cea a reconstrucției LIA inițială.

Printre semnele îngrijorătoare care pot sugera faptul că reconstrucția LIA a eșuat se numără descrierea de către pacienți a unui eveniment traumatic în care cad, se răsucesc sau pivotează simțind un pop sau senzația de instabilitate. Unii pacienți descriu durere, aceasta fiind mai deranjantă decât sentimentul de instabilitate.

Acest subgrup de pacienți necesită o atenție specială deoarece e posibil să fi dezvoltat artroză, pe lângă o grefă LIA nefuncțională.

Dacă apar primele simptome îngrijorătoare a unei posibile reconstrucții LIA eșuate, este important ca pacientul să fie evaluat de un medic ortoped cu specializare în traumatologie sportivă. Examenul fizic poate determina dacă grefa este slăbită sau dacă genunchiul se mișcă anormal, în special rotațional.

Unii pacienți consideră că grefa lor este nefuncțională, dar de fapt pot exista alte probleme în genunchi care cauzează durere și un sentiment de instabilitate.

Succesul reconstrucției de revizie a LIA

Rezultatele reconstrucțiilor de revizie a LIA au o rată de succes de aproximativ 70% conform mai multor rapoarte din literatura de specialitate. Însă doar aproximativ 50% dintre pacienții care practică un sport de performanță ajung la nivelul de dinaintea accidentării.

Prin urmare este necesară o examinare fizică amănunțită și detaliată pentru a minimaliza riscul de eșec a noii grefe LIA.

Intervenția de revizie nu presupune doar introducerea unei noi grefe în locul celei care a eșuat. Printre factorii cei mai importanți care trebuie luați în calcul de către chirurgul ortoped, sunt leziunile asociate rupturii de grefă a LIA, cum ar fi leziunile de menisc, sau leziunile ligamentare asociate.

Aceste leziuni fie au existat de la început, dar nu au fost tratate corespunzător, fie s-au dezvoltat pe parcurs.

Împreună cu echipa Orthoteam avem experiența a peste 500 de reconstrucții LIA primare și a 50 de revizii a reconstrucției LIA.

De asemenea tratăm leziuni complexe asociate, precum rupturi ligamentare laterale sau mediale, rupturi complexe de menisc sau dezaxări ale membrelor asociate acestei patologii.

Introducerea grefei LIA în articulație

Programați-vă la o consultație ortopedică pentru stabilirea unui diagnostic corect și la timp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 + 18 =