Leziunea de menisc


Leziunea de menisc

Leziunea de menisc este printra cea mai frecventă leziune întâlnită la nivelul genunchiului. Cel mai des leziunea de menisc se întâlnește la sportivi, îndeosebi la cei care practică un sport de contact. Cu toate acestea orice și la orice vârstă poate suferi de o leziune de menisc.

Anatomie.


 Articulația genunchiului este formată din trei oase: femurul, tibia și rotula. Din cauza incongruenței articulare dintre femur (condilii femurali având formă cilindrică) și tibie (forma plană), între aceste două oase s-au dezvoltat două structuri fibrocartilaginoase numite Menisc (unul lateral și unul medial).

Anatomie genunchi

Meniscurile au forme diferite, cel lateral are formă de “O” sau inel închis, iar cel medial în formă de “C” sau inel deschis.

Vedere superioara genunchi

La periferie sunt atașate de capsula articulară, de unde și primesc vascularizare, dar, doar în treimea lor periferică (adică bine vascularizată), numită și zona roșie, apoi treptat spre periferie este zona de tranziție, sau alb-roșie și zona albă care sunt slab vascularizate, aspect foarte important în decizia schemei de tratament, cu un potențial de vindecare scăzut în zona alb-roșie, spre deloc în zona albă.

Vascularizarea meniscului

Astfel, meniscurile au rol de:

-Compensează pentru incronguența articulară

-Previn impingementul sinovio-capsular în timpul flexiei-extensiei

-Rol în lubrifierea articulației – distribuția lichidului sinovial

-Contribuie la stabilitatea articulară

-Rol de amortizor

-Cresc suprafața de contact de 2.5 ori, deci scad stresul aplicat

Mecanismul de producere și tipul leziunilor de menisc.


Leziunile de menisc apar cel mai frecvent prin exercitarea forței în mai multe planuri asupra genunchiului, și anume prin mecanismul de rotație și flexie.

-Tipurile de leziuni meniscale:

-Leziuni longitudinale

-Leziuni radiare sau oblice

-Clivaj orizontal

-Flap

-Leziuni asociate cu meniscul discoid

-Leziune degenerativă

Leziunile de menisc

Simptomatologie.


-Cele mai frecvente simptome ale leziunii de menisc sunt:

-Durere

-Rigiditatea și umflarea a genunchiului

-Blocarea genunchiului

-Senzația de genunchi “care scapă”

Diagnosticul.


După ce a discutat simptomele si istoricul medical, medicul va examina genunchiul. El va verifica sensibilitatea de-a lungul liniei articulației, atât medial cât și lateral. Acest lucru semnalează adesea o eziune.

Unul dintre principalele teste în leziunea de menisc este testul McMurray. Medicul dumneavoastră va îndoi genunchiul, apoi îl va îndreta și roti. Acest lucru pune tensiune pe o ruptură de menisc. Dacă aveți o leziune de menisc, această mișcare va produce durere.

Totuși examenul clinic nu este suficient pentru a stabili diagnosticul final. De aceea invetigațiile imagistice în corelație cu examenul clinic, ne ajută să stabilim un diagnostic final.

Radiografia. Pe o radiografie simpă de genunchi meniscurile nu pot fi vizualizate, totuși se pot evidenția alte leziuni, tip artoza.

Examenul RMN. Este “gold standard” pentru leziunile de menisc, care ne permit vizualizare tuturor structurilor intra și extraarticulare.

Leziune de menisc intern