Dr. NCN | NCN TV Cluj-Napoca | Dr. Adrian Todor

Dr. NCN | NCN TV Cluj-Napoca | Dr. Adrian Todor

Reconstrucția artroscopică a ligamentului încrucișat anterior

Dr. Adrian Todor, medic primar ortopedie și traumatologie, a oferit un interviu pentru NCN TV Cluj-Napoca în care a prezentat reconstrucția artroscopică a ligamentului încrucișat anterior (LIA).

Despre ce intervenție chirurgicală a fost vorba?

A fost o reconstrucție artroscopică a ligamentului încrucișat anterior la un pacient tânăr, care a suferit această leziune a ligamentului în urmă cu un an, în timp ce era pe pârtia de ski.

Pacientul a simțit în acel moment o instabilitate în urma unei torsionări a genunchiului.

S-a prezentat la o consultație, iar după investigații amănunțite, s-a stabilit diagnosticul de ruptură a ligamentului încrucișat anterior.

Anul acesta va pierde sezonul de ski, dar anul viitor va putea fi pe pârtie?

Cu siguranță va pierde sezonul acesta, însă anul viitor dacă recuperarea va decurge conform graficului, cu siguranță va fi din nou pe pârtie.

Care sunt pașii intervenției chirurgicale?

Se începe cu examinarea artroscopică a articulației, iar dacă sunt prezente leziuni asociate, acestea se tratează în timpul intervenției. Astfel de leziuni de ligament pot fi deseori însoțite de alte leziuni, chiar dacă nu au fost găsite la momentul consultului inițial.

Se recoltează autogrefă din tendonul mușchiului cvadriceps, după care din nou artroscopic se introduce autogrefa în articulație și se fixează în locul vechiului ligament, care practic nu mai are potențial de vindecare.

 A fost o intervenție curată, fără sânge, cum explicați?

Intervenția artroscopicaă este o ramură mai delicată a ortopediei. Dacă ar fi mult sânge s-ar modifica câmpul vizual, iar astfel nu s-ar mai putea identifica patologia care trebuie tratată.

Cât a durat per total intervenția?

Acesta intervenție de reconstrucție a ligamentului încrucișat anterior a durat aproximativ 40 de minute. Dar depinde de fiecare caz în parte, unele pot dura mai mult timp, în funcție de patologia pe care o tratăm.

Când trebuie să se prezinte pacienții la medicul ortoped?

În general pacienții tineri care sunt activi și au simptome care persistă în timp și nu cedează la tratament conservativ, e recomandat să ceară ajutor specializat. În primă fază poate fi și medicul de familie.

Însă dacă leziunile sunt semnificative sau au persistență în timp, trebuie să se prezinte la o consultație ortopedică.

În ziua de azi foarte mulți tineri vin la consultație cu investigația RMN efectuată din proprie inițitivă care ne ajută mult în stabilirea diagnosticului.

Există și multe patologii care se pot trata cu succes prin tratament conservativ, fără intervenție chirurgicală. Iar în acest caz noi medicii avem datoria să le oferim pacienților cât mai multe informații și soluția corectă pentru problemele pe care le au.

Dacă acest pacient cu leziune a ligamentului încrucișat anterior nu s-ar fi prezentat azi la operație, care ar fi fost evoluția afecțiunii sale?

Dacă acest pacient și-ar fi menținut activitatea sportivă la același nivel cu cel de dinainte de traumatism, era posibil ca entorsele sau instabilitatea genunchiului să se repete frecvent, iar din această cauză să apară leziuni suplimentare.

În general, dacă un pacient dorește să ducă o viață activă sau să facă sport indiferent de nivel, în acest tip de leziuni este recomandat să se prezinte la medicul ortoped într-un timp cât mai scurt.

Astfel se pot evita alte complicații, cum ar fi leziuni de menisc, de cartilaj, care uneori pot întuneca prognosticul.

Câte intervenții de reconstrucție a ligamentului încrucișat anterior ați făcut până acum?

Este o întrebare destul de grea, dar pot să vă spun că artroscopii am efectuat la nivelul sutelor, iar reconstrucții ale ligamentului încrucișat anterior, în jur de 200 de intervenții.

Pentru următorul sezon de ski, ce sfaturi de prevenire a accidentelor ați putea să le oferiți practicanților, în special celor amatori?

În mod special pentru cei care sunt la începutul practicării acestui sport, este foarte important să aibă echipament de ski corespunzător. De preferat skiurile și clăparii să le aparțină și să fie reglate de un profesionist.

Un rol important în prevenirea accidentelor sunt cursurile oferite de către monitorii de ski.

Deși uneori accidentările sunt inevitabile, partea bună este că avem tratament pentru toate tipurile de leziuni.

Pacientul pe care l-ați operat astăzi, în cât timp se va recupera complet?

Se va recupera complet între 9 și 12 luni. De multe ori indiferent de tehnica chirurgicală folosită, pentru că biologia corpului uman nu poate fi modificată, este necesar să avem răbdare.

Însă recuperarea poate fi mai rapidă în special la tinerii care au o viață activă și un tonus muscular bun, comparativ cu persoanele sedentare.

Cu pacientul de astăzi în cât timp vă veți reîntâlni la control?

În aceeași zi post-operator. Apoi urmează controalele de după externare la 6 săptămâni, 3 luni și va rămâne în observație cel puțin până la un an.

Puteți urmări varianta completă a interviului prin accesarea următorului video.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nine + 17 =