Ruptura de menisc
Ruptura sau leziunea de menisc este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale genunchiului. La persoanele tinere ruptura meniscului apare, cel mai frecvent, secundar unui traumatism sau torsiuni, sportivii fiind cei mai frecvent afectați. Totodată, leziunile meniscurilor pot să apară fără un traumatism evident, uzură cronică sau scăderea calității meniscului sunt întâlnite odată cu înaintarea în vârstă, fiind cauze favorizante.
Anatomia genunchiului
Articulația genunchiului este formată din trei oase: femurul, tibia și rotula. Din cauza incongruenței articulare dintre femur (condilii femurali având formă cilindrică) și tibie (formă plană), între aceste două oase s-au dezvoltat două structuri fibrocartilaginoase numite menisc (unul lateral și unul medial).
Meniscurile au forme diferite, cel lateral are formă de “O” sau inel închis, iar cel medial are formă de “C” sau inel deschis.
La periferie sunt atașate de capsula articulară, de unde și primesc vascularizare, dar, doar în treimea lor periferică (adică bine vascularizată), numită și zona roșie.
Apoi treptat spre periferie este zona de tranziție, sau alb-roșie și zona albă care sunt slab vascularizate. Acest aspect este foarte important în decizia schemei de tratament, cu un potențial de vindecare scăzut în zona alb-roșie, spre deloc în zona albă.
Care este rolul meniscului?
– compensează pentru incronguența articulară
– previne impingementul sinovio-capsular în timpul flexiei-extensiei
– rol în lubrifierea articulației – distribuția lichidului sinovial
– contribuie la stabilitatea articulară
– rol de amortizor
– crește suprafața de contact de 2.5 ori, deci scade stresul aplicat
Mecanismul de producere și tipul leziunilor de menisc
Leziunile de menisc apar cel mai frecvent prin exercitarea forței în mai multe planuri asupra genunchiului, și anume prin mecanismul de rotație și flexie.
Tipuri de leziuni meniscale
– leziuni longitudinale
– leziuni radiale sau oblice
– clivaj orizontal
– leziuni de tip Flap
– leziuni asociate cu meniscul discoid
– leziuni degenerative
Simptomatologie
Cele mai frecvente simptome ale leziunii de menisc sunt:
– durere
– rigiditatea și umflarea a genunchiului
– blocarea genunchiului
– senzația de genunchi “care scapă”
Diagnosticul leziunii de menisc
După interpretarea simptomelor și istoricul medical, medicul examinează genunchiul. Verifică sensibilitatea de-a lungul liniei articulației, atât medial cât și lateral. Prezența durerii sugerează existența unei leziuni de menisc.
Unul dintre principalele teste utilizate în cadrul examenului clinic este testul McMurray. Medicul dumneavoastră va îndoi genunchiul, apoi îl va îndrepta și roti. Acest lucru pune tensiune pe o ruptură de menisc.
Dacă aveți o leziune de menisc, această mișcare va produce durere. Aceste manevre se efectuează cu blândețe pentru a nu produce disconfort sau durere suplimentară.
Totuși examenul clinic nu este suficient pentru a stabili diagnosticul final. De aceea invetigațiile imagistice în corelație cu examenul clinic, ajută medicul ortoped în stabilirea unui diagnostic final.
Radiografia. Pe o radiografie simplă de genunchi meniscurile nu pot fi vizualizate. Totuși se pot evidenția alte leziuni, tip artroză.
Examenul RMN. Este “gold standard” pentru diagnosticarea leziunilor de menisc și totodată permite vizualizarea tuturor structurilor intra și extraarticulare.
Dacă aveți unul din simptomele descrise mai sus, programați-vă la o consultație ortopedică pentru stabilirea unui diagnostic corect.