Tratament ruptură de menisc

Artroscopia de genunchi în ruptura de menisc

Artroscopia genunchiului este o procedură minim-invazivă prin care chirurgul ortoped evaluează, stabilește un diagnostic și tratează eventualele leziuni din interiorul articulației.
Cuvântul artroscopie provine din limba greacă și înseamnă “a te uita în interiorul articulației”.

În timpul procedurii de artroscopie, chirurgul ortoped introduce o cameră video numită artroscop, în interiorul articulației genunchiului. Prin imaginile video afișate de artroscop pe un monitor, chirurgul ghidează instrumentele chirurgicale de dimensiuni miniaturale.

ruptură de menisc Cluj

Anatomia genunchiului

Articulația genunchiului este una din cele mai mari din corpul uman, responsabilă de susținerea greutății corpului și care oferă mobilitate în activitățile de zi cu zi. În timp ce rămâne stabilă, articulația are rolul unor mișcări de flexie, de extensie și de rotație.

genunchi

Oasele care fac parte din articulația genunchiului sunt:

 • femur
 • rotula
 • tibia
 • fibula (peroneu)

Articulația leagă cele trei oase, femur, tibie și rotula. Capătul tibiei și capătul femurului și o parte a rotulei sunt acoperite de un țesut compus dintr-o suprafață alunecoasă, numit cartilaj articular. Acesta are rolul de a reduce fricțiunea din timpul mișcărilor și de amortizare a șocurilor.

Din cauza incongruenței articulare dintre femur (condilii femurali având formă cilindrică) și tibie (formă plană), între aceste două oase s-au dezvoltat două structuri fibrocartilaginoase numite menisc (unul lateral și unul medial). Meniscurile au forme diferite, cel lateral are formă de “O” sau inel închis, iar cel medial are formă de “C” sau inel deschis.

Află mai multe detalii despre menisc aici.

Rolul meniscurilor în biomecanica genunchiului

Rolul meniscurilor în biomecanica articulației genunchiului este complex, astfel că aceste două formațiuni fibrocartilaginoase au 5 funcții biomecanice importante:

 • completează spațiul liber dintre suprafața curbă a femurufui și suprafața plană a tibiei
 • au rol de stabilizator a articulației genunchiului, centrând sprijinul femurului pe tibie în timpul mișcărilor
 • amortizează și reduc semnificativ încărcarea exercitată asupra cartilajelor suprafețelor articulare ale oaselor în timpul mișcărilor
 • oferă un rol lubrificator pe suprafețele articulare
 • au funcție prioprioceptivă, oferind simțul poziției membrelor

Tratamentul rupturilor de menisc

Tratament non-chirurgical

Tratamentul non-chirurgical cuprinde repaus, kinetoterapie și medicamentație sau injecții. Acestea au rolul să reducă inflamația locală și vindecarea țesuturilor.

Tratament simptomatic

În faza acută, imediat după producerea leziunilor de menisc este indicat tratament simptomatic sau protocolul RICE (în engleză):

R (rest) – repaus, fie ralativ fie total.
I (ice) – comprese reci local, cîte 10-15 minute pe zi, de mai multe ori. Nu este indicat să se aplice gheața direct pe piele.
C (compression) – purtarea unui bandaj elastic, recomandat doar în primele 24 de ore.
E (elevation) – menținerea piciorului în poziție proclivă

Tratamentul medicamentos local (cremă/gel) sau intern (antiinflamatoare nesteroidiene), contribuie la scăderea durerii și scade inflamația genunchiului.
Inflamația apare ca o reacție normală a corpului în urma unei afecțiuni sau accidentări.

În cazul unei afecțiuni la nivelul articulaților genunchiului, primul simptom care apare este durerea, inclusiv nocturnă și rigiditate în mișcarea genunchiului.

Când este indicată artroscopia de genunchi ?

Dacă durerile apărute nu se ameliorează prin tratament non-chirurgical, atunci chirurgul ortoped poate recomanda artroscopie la nivelul genunchiului.

Cele mai comune intervenții chirurgicale ale leziunilor meniscale:

Sutura de menisc #savethemeniscus

Unele rupturi de menisc pot fi reparate prin suturi, în fazele incipiente ale afecțiunii însă și în leziunile mai vechi, cornice. Un alt aspect important este zona în care s-a produs leziunea. La bază meniscurile sunt atașate de capsula articulară, de unde și primesc vascularizare, zona cu bun potențial de vindecare, numită și zona roșie.

Apoi treptat spre periferie este zona de tranziție, sau alb-roșie și zona albă care sunt slab vascularizate. Acest aspect este foarte important în decizia schemei de tratament, cu un potențial de vindecare scăzut în zona alb-roșie, spre deloc în zona albă.

Menisectomie – excizia meniscului

Acest tip de intervenție poate fi parțial, dacă se îndepărtează doar o porțiune a meniscului (rezecție parțială), sau total dacă se îndepărtează toată suprafața meniscului.
Dacă în urma traumatismului a fost afectat și unul din ligamentele încrucișate, este necesar ca ortopedul chirurg să trateze ligamentul în cadrul aceleași intervenții. Astfel se reduce riscul de apariție prematură a artrozei.

Preț operație ruptură de menisc

Prețul pentru operația de sutură de menisc este de aproximativ 2000 euro. Toate costurile sunt discutate înainte de intervenție. De asemenea se oferă informații cu privire la serviciile medicale și investigațiile care sunt acoperite în acest cost.

Pregătirea pentru operație

Dacă pacientul se decide pentru artroscopie la nivelul genunchiului, chirurgul ortoped îl poate îndruma pe acesta să discute cu medicul de familie. Este important să se ia în evidență dacă există anumite afecțiuni medicale care trebuie avute în vedere înainte de operație.

În același timp sunt necesare efectuarea de analize de sânge, electricardiograma (EKG), radiografie, sau la cererea medicului ortoped, RMN.
Toate aceste evaluări și teste sunt importante pentru pentru a se asigura că pacientul are o stare generală de sănătate bună, iar operația va fi de succes.

Dacă pacientul se află sub tratament medicamentos, trebuie să anunțe medicul ortoped. Este posibil întreruperea tratamentului cu anumite medicamente înainte de operație.

În ziua premergătoare internării, un angajat al spitalului oferă pacientului prin telefon instrucțiuni pe care să le urmeze înainte de internare, precum și ora la care trebuie să se prezinte în ziua operației. De asemenea se va comunica numărul de ore în care nu mai trebuie să consume alimente sau lichide înainte de intervenție.

Dacă pacientul are o stare generală de sănătate bună, internarea în spital nu durează mai mult de o noapte.

În ziua internării medicul anestezist discută cu pacientul tipul de anestezie ales. Cea mai comună și cea mai probabilă anestezie aleasă este cea generală. Uneori mai sunt situații în funcție de particularitatea fiecărui pacient când se optează pentru rahianestezie sau anestezie regională.
Însă cu acordul pacientului echipa de anesteziști ia cea mai bună decizie cu privire la anestezia folosită.

Artroscopia de genunchi durează aproximativ 1 oră, însă în anumite cazuri poate să se întindă ceva mai mult, dacă chirurgul ortoped descoperă și alte afecțiuni la care se intervine în cadrul aceleași intervenții.

Abordul chirurgical. Pregătirea și poziționarea pacientului în sala de operații.

Odată ajuns în sală, pacientul este așezat pe masa de operații în așa fel încât echipa de chirurgi să aibă acces cât mai facil în interiorul genunchiului și o vizibilitate cât mai clară în timpul artroscopiei.

Procedura de artroscopie de genunchi

Se spală zona genunchiului cu o soluție antiseptică, iar apoi se așază câmpurile sterile în jurul acestuia pentru a se menține sterilă toată zona de intervenție.

Apoi chirurgul ortoped realizează două sau trei incizii mici, de până la 1 cm, de o parte și de alta a tendonului rotulian. Prin ele se introduce camera video medicală (artroscop), iar imaginile se transmit pe un monitor. Cu ajutorul acestora se ghidează instrumentele chirurgicale miniaturale.

Pentru a controla apariția unei sângerări, dar și pentru o vizualizare cât mai clară se inserează în interiorul genunchiului prin teaca artroscopului o soluție salină.

După identificarea leziunilor, în funcție de acestea, chirurgul ortoped optează pentru menisectomie parțială sau totală, sau repararea meniscului. În general se preferă repararea meniscului în detrimental meniscectomiei.


Se introduc instrumentele specifice acestei proceduri cu ajutorul cărora chirurgul taie și îndepărtează porțiunea ruptă din menisc, apoi regularizează meniscul restant până în zona sănătoasă, în cazul unei menisectomii parțiale. Sau în cazurile optimiste, repară meniscul prin fire de sutură.

Tratamentul chirurgical a leziunii de menisc depinde de tipul ei, localizarea acesteia și mărime. Luând în considerare funcția importantă a meniscului, se recomandă de fiecare dată când este posibil, sutura de menisc. În cazurile când aceasta nu este posibilă se recurge la meniscectomie.

Află tipurile de leziuni meniscale aici

La finalul intervenției artroscopice, incizile se închid cu fire de sutură sau plasturi sterili, iar genunchiul este imobilizat într-o orteză specială.

Complicații care pot să apară după artroscopia de genunchi

Artroscopia reprezintă un avantaj major pentru pacient în ceea ce privește timpul de recuperare, dar și frecvența redusă a complicaților care pot să apară.

Însă ca orice intervenție chirurgicală, artroscopia de genunchi deși este minim-invazivă, poate prezenta anumite riscuri:

 • infecție locală
 • formarea unor hematoame
 • deteriorarea unor vase de sânge sau nervi

Anestezia folosită în timpul intervenției mai poate reprezenta, de asemenea, anumite riscuri. Însă toate acestea, împreună cu celelalte riscuri post operatorii sunt discutate cu pacientul de către medicul anestezist și chirurgul ortoped, înainte de intervenție.

Recuperare medicală după artroscopia de genunchi

Recuperare postoperator

Imediat după ieșirea din sala de operație, pacientul este mutat în salon unde rămâne până a doua zi, când este externat. În tot acest timp echipa de medici și asistente țin pacientul sub observație medicală și se administrează medicamente la nevoie. De asemenea, după câteva ore, un kinetoterapeut începe mobilizarea pacientului cu cadrul de mers.

Deși recuperarea medicală este mai rapidă după procedura de artroscopie decât în cazul unei operații deschise (clasică), tot este necesară o perioadă de până la 3-6 luni pentru ca articulația genunchiului să fie complet vindecată.

Recomandări și recuperare medicală după externare

Este posibil să apară dureri și disconfort în primele zile. Însă medicul ortoped oferă pacientului toate informațiile necesare și o serie de recomandări:

 • hidratare corespunzătoare (3 L/zi)
 • exerciții de extensie, contrații musculare din cvadriceps, mobilizare de rotulă
 • kinetoterapie de recuperare după suprimarea firelor de sutură
 • mobilizare cu cârje cu sprijin axilar/cot timp de 10-14 zile, cu încărcare progresivă pe membrul operat
 • evitarea flexiei peste 90 de grade timp de 3 săptămâni (în cazul suturii)
 • comprese reci local (de 4 ori/zi, 10 min)
 • continuarea profilaxică a tratamentului antitrombotic (detalii oferite la externare)
 • tratament antialgic la nevoie
 • control la 2 săptămâni postoperator pentru suprimarea firelor de sutură

Recuperarea medicală joacă un rol esențial în vindecarea genunchiului și revenirea la activitățile uzuale într-un timp cât mai scurt. Din acest motiv pacientul trebuie să fie motivat atunci când execută setul de exerciții primit din partea chirurgului ortoped.

După aproximativ 10 zile, se recomandă ședințe de kinetoterapie asistate de către un kinetoterapeut. Numărul acestora diferă în funcție de particularitățile pacientului și de intervenția chirurgicală la care a fost supus.

Ghid pentru pacienți în artroscopia de genunchi

Descărcați de aici ghidul cu exerciții recomandat după operația de menisc.

Dr. Adrian Todor, cu supraspecializare în artroscopie, alături de echipa de medici chirurgi ortopezi, dr. Sergiu Caterev și dr. Mohammed Zejly utilizează cele mai noi tehnici în artroscopie, pentru a reduce la minim orice riscuri atunci când oferim pacienților libertatea de mișcare.

Pentru stabilirea unui diagnostic corect și la timp, programați-vă la o consultație ortopedică