Artroza umărului
Artroza umărului, cunoscută și sub numele de osteoartrita umărului, este o afecțiune degenerativă a articulației umărului care implică uzura progresivă a cartilajului articular.
În cazul unui umăr sănătos, cartilajul articular are o suprafață netedă. Însă, în situația în care apar anumite boli degenerative, cartilajul articular se deteriorează, iar un contact neted nu mai poate fi posibil.
Anatomia umărului
Umărul este una din cele mai complexe articulații care oferă cea mai mare mobilitate în comparație cu restul articulațiilor din corpul uman.
Scheletul umărului este compus din 3 oase:
Cap humeral și cavitatea glenoidă. Partea superioară a humerusului (cap humeral) formată dintr-o “bilă” se potrivește perfect într-o scobitură (cavitatea glenoidă sau glenă) a omoplatului. Cele două componente sunt acoperite de un țesut compus dintr-o suprafață alunecoasă, numit cartilaj articular. Acesta crează o mobilitate mare a articulației gleno-humerale prin fricțiune redusă și amortizarea șocurilor.
Labrum. Este un inel de cartilaj fibros fixat pe glenă care are rolul de stabilitate și amortizare a articulației.
Capsula articulară. Articulația este acoperită de benzi fibroase de țesut, numite ligamente, care împreună formează o capsulă, cu rol de susținere a acesteia. Capsula articulară este acoperită la interior de o mebrana fină, numită sinovială. Ea produce o cantitate mică de lichid sinovial, uleios, cu rol lubrifiant.
Bursa. Este o cavitate de dimensiuni reduse (sac) umplută cu lichid, aflată între coafa rotatorilor și os, în partea superioară a umărului (acromion). Acționează asemeni unor perinițe și ajută tendoanele coafei rotatorilor de a se glisa mai ușor la mișcarea brațelor.
Degradarea cartilajului este însoțită de deformarea capului humeral și a cavității glenoide, fapt ce limitează și mai mult mișcarea. Când cartilajul este complet distrus, apare fenomenul numit, în mod comun, “frecare os pe os”.
Cauze
Principalele cauze care duc la degradarea cartilajului:
Diagnostic
La consultație, medicul discută cu pacientul simptomele și istoricul apariției bolii (anamneză), efectuează un examen fizic, corelat cu imagistică medicală precum:
- radiografii: Pentru a observa reducerea spațiului articular și eventualele osteofite.
- RMN: Poate evalua detalii mai fine, cum ar fi starea țesuturilor moi și cartilajului.
Tratament
Tratamentul artrozei umărului poate fi conservativ sau chirurgical, în funcție de gravitatea afecțiunii.
Tratament conservativ
Tratament chirurgical
Prevenție
Nu există o metodă sigură de a preveni artroza umărului, dar există măsuri care pot reduce riscul sau pot întârzia apariția acesteia: