Reconstrucția artroscopică a ligamentului încrucișat anterior


Reconstrucția artroscopică a ligamentului încrucișat anterior


Ligament incrucisat

Ce este ruptura de ligament încrucișat anteriror? (LIA)?

Ligamentul încrucișat anterior, sau LIA, este cel mai important ligament al genunchiului, care îl împiedică pe acesta să alunece înainte sau să se rotească anterolateral.

Pacienții care suferă o leziune a LIA au adesea probleme cu activitățile de răsucire și întoarcere, atunci când practică fotbal sau ski, iar din această cauză necesită adesea o reconstrucție a LIA pentru a oferi stabilitate genunchiului.

Pe lângă rolul de stabilitate în genunchi, LIA oferă de asemenea protecție pentru meniscuri și cartilaj.

ruptura de ligament incrucisat Dr AdrianTodor
Ruptură de ligament încrucișat anterior – imagine artroscopică

Când genunchiul continuă să aibă episoade de instabilitate, apar frecvent și alte leziuni, precum ruptura de menisc sau defecte de cartilaj. Astfel crește semnificativ riscul de a dezvolta artroză.

Din această cauză, se recomandă de obicei o intervenție chirurgicală de reconstrucție a ligamentului încrucișat anterior, în special la pacienții tineri sau activi.

De altfel pentru această intervenție se califică aproape toți pacienții care raportează instabilitate în activități de răsucire sau întoarcere.

Clasificare

O leziune a LIA este clasificată prin cantitatea de leziuni a ligamentului:

Gradul I: o ruptură parțială LIA

Gradul II: o ruptură aproape completă

Gradul III: o ruptură LIA completă – ligamentul este nefuncțional

Factori precum vârsta pacientului, nivelul de activitate și gradul de leziune vor determina opțiunea corectă de tratament recomandată de chirurgul ortoped.

Diagnostic și examinare

Înaintea unei intervenții chirurgicale a ligamentului încrucișat anterior chirurgul ortoped trebuie să dețină detalii precise despre anatomia genunchiului, locurile de atașament ale ligamentului, precum și informații despre celelalte ligamente și structuri ale genunchiului.

Dacă nu se reușește poziționarea unui ligament încrucișat anterior în locurile de atașare corecte, sau dacă alte leziuni simultane nu sunt tratate, există un risc mult mai mare de eșec al grefei LIA.

Există două fascicule ale LIA, fasciculul anteromedial și posterolateral. În momentul de față apar controverse dacă ambele ar trebui să fie reconstruite ca un singur ligament sau ca două grefe de ligament separate.

Tehnica de reconstrucție a LIA cu fascicul dublu a apărut inițial foarte promițătoare, însă în timp multe grupuri de cercetare au restrâns semnificativ indicațiile pentru chirurgia LIA cu această tehnică. Au constatat o diferență foarte mică între o reconstrucție cu fascicul unic și fascicul dublu pentru marea majoritate a pacienților.

În acest caz, cea mai importantă problemă tehnică este aceea de a poziționa grefa de reconstrucție a LIA în poziția corectă.

Un număr mare de eșecuri ale grefei de reconstrucție a LIA sunt la acei pacienți care au grefa plasată prea posterior (central) pe tibie cu incapacitatea de a controla rotația genunchiului.

A doua situație apare atunci când grefa se află prea anterior pe femur, ceea ce duce fie la întinderea grefei de reconstrucție, fie la eșecul controlului laxității de rotație a genunchiului.

Tratament chirurgical

Tehnica reconstrucților a LIA a progresat foarte mult în ultimul deceniu în ortopedie. Intervențile de reconstrucție efectuate cu 5 sau 10 ani în urmă au fost de obicei plasate mai central atât pe tibie cât și pe femur, iar mulți dintre acești pacienți au continuat să dezvolte probleme cu instabilitatea de rotație.

Această problemă a devenit recunoscută prin cercetări clinice și biomecanice extinse, iar tehnica chirurgicală s-a schimbat în mod dramatic.

În momentul actual în intervențile de reconstrucție a LIA, tunelurile de reconstrucție sunt plasate anatomic pentru a oferi o stabilitate mai bună genunchiului.

Preț operație ruptură de ligamente încrucișate

Prețul pentru reconstrucția artroscopică a ligamentului încrucișat anterior este de aproximativ 2500 euro. Toate costurile vor fi discutate înainte de intervenție.

ligament genunchi ruptura de ligament incrucisat Dr Adrian Todor
Tunel femural – imagine artroscopică

Tehnica chirurgicală

Tehnica primară de reconstrucție chirurgicală a Dr. Adrian Todor implică utilizarea unei autogrefe de tendon cvadricipital (din țesuturile proprii ale pacientului) în timpul intervenției chirurgicale LIA.

Un tunel de reconstrucție este forat pe tibie la locul de atașament anatomic al LIA, iar un tunel închis este forat pe femur la locul de atașare al LIA.

Grefa de tendon este introdusă în articulație și fixată cu șuruburi de interferență și buton extracortical.

Prin utilizarea acestei tehnici, pacienții vor simți mai puțină durere după operație, iar utilizarea autogrefei permite acestora să revină la activități sportive și uzuale într-un timp cât mai scurt, cu un risc mai mic de eșec al grefei de reconstrucție.

grefa ligament genunchi ruptura de ligament incrucisat Dr Adrian Todor
Aspect final cu grefă introdusă – imagine artroscopică

De asemenea, în timpul intervenției artroscopice întreaga articulație a genuchiului este inspectată, iar dacă este cazul, toate afecțiunile concomitente sunt tratate. Cea mai frecventă afecțiune identificată fiind ruptura de menisc.

Recuperarea după ligamentoplastie. Protocol postoperator

După o intervenție chirurgicală de reconstrucție a ligamentului încrucișat anterior, este importantă o colaborare strânsă între kinetoterapeut și chirurgul ortoped .

Pentru obținerea unor rezultate postoperatorii optime este absolut esențial să se treacă la:

▪️ reactivarea mecanismului cvadriceps

▪️ controlul edemului

▪️ mobilizarea rotulei

▪️ menținerea extensiei complete a genunchiului

▪️ recâștigarea mișcării genunchiului

În practica noastră, recomandăm și solicităm pacienților să efectueze acasă timp de cel puțin 5-7 zile după operație un set de exercitii. Rolul acestora este de a menține o extensie completă, de a preveni tumefierea, precum și de activare a aparatului extensor. Ulterior se continuă programul de recuperare prin exerciții ghidate de kinetoterapeut.

În tot acest timp de recuperare păstrăm o legatură strânsă și chiar încurajăm toți kinetoterapeuții să ne contacteze dacă constată orice aspect îngrijorător sau dacă există orice nelămurire privind evoluția pacienților noștri.

Reabilitarea trebuie individualizată pentru fiecare caz și va ține cont de tipul intervenției chirurgicale, a leziunilor asociate precum și caracteristicile pacientului.

Introducerea grefei LIA în articulație – imagine video artroscopică

Pentru stabilirea unui diagnostic corect și la timp, programați-vă la o consultație ortopedică