Ruptura de ligament încrucișat anterior


Ruptura de ligament încrucișat anterior

Entorsele genunchiului reprezintă leziuni traumatice articulare caracterizate prin diferite grade de afectare a părților moi (ligamente, meniscuri, capsula). În funcție de severitate acestea pot fi ușoare, medii sau grave.

În cadrul entorselor grave de genunchi ligamentul încrucișat anterior (LIA) este cel mai frecvent afectat, reprezentând leziunea principală.

Un număr semnificativ de cazuri vor prezenta leziuni asociate precum contuzii osoase, leziuni de menisc sau cartilaj articular. În cazul unor entorse grave putem observa chiar și leziuni multi ligamentare în care mai multe ligamente ale genunchiului sunt afectate.



Cauze:

– schimbare rapidă de direcție

– oprire bruscă în timpul mișcării rapide

– aterizare incorectă după un salt

– contact direct (fotbal, baschet, lupte)

Simptomatologie:

– durerere acută simțită la nivelul genunchiului, cu instalarea edemului în primele 24 de ore

– odată cu cronicizarea și neglijarea leziunii, veți simți un genunchi instabil

– disconfort în timpul mersului

– atrofie musculară la nivelul grupelor de mușchi care permit mobilitatea articulației

Vizita la medic:

În timpul vizitei medicale chirurgul ortoped discută cu pacientul aspecte privind evenimentul cauzator și efectuează așa numitul examen obiectiv la genunchi, în cadrul căruia se testează mobilitatea articulară, stabilitatea și prezența durerii. Acest examen se efectuează comparativ cu genunchiul contralateral.

Cele mai multe leziuni ale ligamentelor pot fi diagnosticate cu o examinare fizică aprofundată a genunchiului. Totuși pentru definitivarea diagnosticului și stabilirea bilanțului lezional complet, este necesară efectuarea unui examen RMN. Fără acesta nu se poate elabora un plan de tratament corect și complet.

Dacă aveți unul din simptomele descrise mai sus, programați-vă la o consultație ortopedică pentru stabilirea unui diagnostic corect.