Ruptura de ligament încrucișat anterior
Entorsele genunchiului reprezintă leziuni traumatice articulare caracterizate prin diferite grade de afectare a părților moi (ligamente, meniscuri, capsula). În funcție de severitate acestea pot fi ușoare, medii sau grave.
Un număr semnificativ de cazuri vor prezenta leziuni asociate precum contuzii osoase, leziuni de menisc sau cartilaj articular. În cazul unor entorse grave putem observa chiar și leziuni multi ligamentare în care mai multe ligamente ale genunchiului sunt afectate.
Anatomia genunchiului
Articulația genunchiului este una din cele mai mari din corpul uman, responsabilă de susținerea greutății corpului și care oferă mobilitate în activitățile de zi cu zi. În timp ce rămâne stabilă, articulația are rolul unor mișcări de flexie, de extensie și de rotație.
Oasele care fac parte din articulația genunchiului sunt:
Articulația leagă cele trei oase, femur, tibie și rotulă. Capătul tibiei și capătul femurului și o parte a rotulei sunt acoperite de un țesut compus dintr-o suprafață alunecoasă, numit cartilaj articular. Acesta are rolul de a reduce fricțiunea din timpul mișcărilor și de amortizare a șocurilor.
Din cauza incongruenței articulare dintre femur (condilii femurali având formă cilindrică) și tibie (formă plană), între aceste două oase s-au dezvoltat două structuri fibrocartilaginoase numite menisc (unul lateral și unul medial). Aflați mai multe detalii despre ruptura de menisc aici.
Ligamentul încrucișat anterior (LIA) este esențial pentru stabilitatea genunchiului, iar o leziune poate afecta semnificativ funcția și mobilitatea acestuia.
Cauze
Simptome
Simptomele gonartrozei variază în funcție de stadiul bolii, dar cele mai comune includ:
Diagnostic
În timpul vizitei medicale chirurgul ortoped discută cu pacientul aspecte privind evenimentul cauzator și efectuează așa numitul examen obiectiv la genunchi, în cadrul căruia se testează mobilitatea articulară, stabilitatea și prezența durerii. Acest examen se efectuează comparativ cu genunchiul contralateral.
Cele mai multe leziuni ale ligamentelor pot fi diagnosticate cu o examinare fizică aprofundată a genunchiului. Totuși pentru definitivarea diagnosticului și stabilirea bilanțului lezional complet, este necesară efectuarea unui examen RMN. Fără acesta nu se poate elabora un plan de tratament corect și complet.
Examinarea clinică constă în teste precum testul Lachman sau testul sertarului anterior pentru a evalua stabilitatea genunchiului.
Imagistică medicală RMN este standardul de aur pentru confirmarea leziunii și evaluarea altor structuri afectate (menisc, ligamente colaterale).
Tratament
Tratamentul rupturii de LIA poate fi conservativ sau chirurgical, în funcție de gravitatea afecțiunii.
Tratament conservativ
Este recomandat pentru pacienții mai puțin activi sau cu instabilitate minimă.
Include:
Tratament chirurgical
Când genunchiul continuă să aibă episoade de instabilitate, apar frecvent și alte leziuni, precum ruptura de menisc sau defecte de cartilaj. Astfel crește semnificativ riscul de a dezvolta artroză.
Din această cauză, se recomandă de obicei o intervenție chirurgicală de reconstrucție a ligamentului încrucișat anterior, în special la pacienții tineri sau activi.
De altfel pentru această intervenție se califică aproape toți pacienții care raportează instabilitate în activități de răsucire sau întoarcere.
Prevenție
Nu există o metodă sigură de a preveni gonartroza, dar există măsuri care pot reduce riscul sau întârzierea apariției acesteia:
Coxartroza este o afecțiune progresivă, iar gestionarea ei necesită o combinație de tratamente adaptate fiecărui pacient. Diagnosticarea timpurie și tratamentul adecvat pot îmbunătăți calitatea vieții și pot preveni complicațiile.