Gonartroza (primară/secundară)
Artroza este un tip de artrită degenerativă care apare cel mai frecvent la persoanele de peste 50 de ani. Dar poate fi identificată și la persoanele mai tinere, secundară unei afecțiuni preexistente, cu traumatism sau fractură.
În gonartroză, cartilajul articulației se degradează în timp, până la dispariția lui. Fapt care duce la îngustarea spațiului dintre oase, având consecința majoră frecarea directă os pe os.
Anatomia genunchiului
Articulația genunchiului este una din cele mai mari din corpul uman, responsabilă de susținerea greutății corpului și care oferă mobilitate în activitățile de zi cu zi. În timp ce rămâne stabilă, articulația are rolul unor mișcări de flexie, de extensie și de rotație.
Oasele care fac parte din articulația genunchiului sunt:
Articulația leagă cele trei oase, femur, tibie și rotulă. Capătul tibiei și capătul femurului și o parte a rotulei sunt acoperite de un țesut compus dintr-o suprafață alunecoasă, numit cartilaj articular. Acesta are rolul de a reduce fricțiunea din timpul mișcărilor și de amortizare a șocurilor.
Din cauza incongruenței articulare dintre femur (condilii femurali având formă cilindrică) și tibie (formă plană), între aceste două oase s-au dezvoltat două structuri fibrocartilaginoase numite menisc (unul lateral și unul medial). Aflați mai multe detalii despre ruptura de menisc aici.
Cauze
Cauza cea mai comună este artroza, în cazul genunchiului fiind numită gonartroză (degradarea articulației genunchiului).
Alte cauze care pot duce la apariția gonartrozei:
Așadar, recomandarea intervenției chirurgicale se face în funcție de durere și imposibilitatea pacientului de a se mișca, și nu doar în funcție de vârstă.
Simptome gonartroză
Simptomele gonartrozei variază în funcție de stadiul bolii, dar cele mai comune includ:
Stadii gonartroză
Gonartroza se dezvoltă de-a lungul a trei stadii principale:
Diagnostic
La consultație medicul discută cu pacientul simptomele și istoricul apariției bolii, efectuează un examen fizic și dacă este necesar va solicita efectuarea unei radiografii.
Radiografia unui genunchi artrozic poate arată o îngustare a spațiului articular, modificări ale osului, precum și formarea de osteofite (imaginea din dreapta).
Tratament
Tratamentul gonartrozei poate fi conservativ sau chirurgical, în funcție de gravitatea afecțiunii.
Tratament conservativ
Tratament medicamentos
Fizioterapie și exerciții
Dispozitive de susținere
Modificarea stilului de viață
Tratament chirurgical
Prevenție
Nu există o metodă sigură de a preveni gonartroza, dar există măsuri care pot reduce riscul sau întârzierea apariției acesteia:
Coxartroza este o afecțiune progresivă, iar gestionarea ei necesită o combinație de tratamente adaptate fiecărui pacient. Diagnosticarea timpurie și tratamentul adecvat pot îmbunătăți calitatea vieții și pot preveni complicațiile.